пʼятницю, 27 березня 2020 р.

Наші польські колеги вже думають про те, як до бібліотек повертатимуться читачі. І книги. Нижче подаємо переклад рекомендацій Бібліотеки Народової про роботу з книгами, які під час епідемії коронавірусу перебувають в користуванні читачів бібліотек.

Наші польські колеги вже думають про те, як до бібліотек повертатимуться читачі. І книги. Нижче подаємо переклад рекомендацій Бібліотеки Народової про роботу з книгами, які під час епідемії коронавірусу перебувають в користуванні читачів бібліотек.

   Епідемічна безпека в бібліотеках – повідомлення Бібліотеки Народової 24.03.2020 р.
  Через необхідність розірвати ланцюг передачі коронавірусу у Польщі було вирішено закрити бібліотеки до відміни карантину. З 13 березня бібліотеки не надають можливості своїм користувачам працювати в читальних залах, позичати літературу на абонементах і також не приймають позичені книги.
  Бібліотека Народова нижче надає рекомендації щодо поводження з повернутими екземплярами після скасування епідемії у Польщі та відновлення роботи бібліотек.
 
   Вірус SARS-CoV-2 може вижити деякий час (до 5 днів) поза організмом людини, тому можливе також поверхневе зараження паперових документів. Рекомендується застосовувати наступні правила поводження з бібліотечними книгами, що повертаються читачами до фондів бібліотек:
• книги, які повертаються читачами, бібліотекарі повинні приймати в латексних або нітрилових рукавичках;
• необхідно обмежити прямий контакт з екземпляром до його ідентифікації;
• заборонено дезінфікувати повернені видання дезінфікуючими препаратами на основі миючих засобів та спирту;
• прийняті екземпляри повинні бути на карантині протягом від 10 днів до 2 тижнів;
• необхідно дезінфікувати поверхні, що контактують з поверненими документами, мити їх миючими чи дезінфікуючими препаратами, що містять спирт у мінімальній концентрації 60%;
• у випадку підтвердженої інфекції коронавірусом SARS-CoV-2 серед працівників, які контактували з документами бібліотечних фондів, необхідно запровадити карантин від 10 днів до 2 тижнів і виключити використання частини фонду, з якою мав контакт цей працівник;
  Вилучення з використання всіх примірників, повернених після закінчення періоду роботи бібліотек, [їх «карантин»], повинен забезпечити безпеку роботи бібліотекарів.

   Слід також дотримуватися загальних правил безпеки:

• правильно мити руки з милом та водою не менше 30 секунд;
• уникати дотику до обличчя (очей, носа, рота);
• зберігати безпечну відстань (від 1 до 2 метрів) від інших людей;
• при чханні і кашлю прикривати рот і ніс одноразовою хусткою, а потім викидайте її;
• одразу звертатися за медичною допомогою (спочатку по телефону), якщо ви помітили симптоми вірусного захворювання (лихоманка, кашель, утруднення дихання).
Źródło: Biblioteka Narodowa

Інформацію взято з сайту:

Немає коментарів:

Дописати коментар