вівторок, 24 березня 2020 р.

Що робити з дітьми під час карантину: ресурси і поради


В інтернеті уже багато мемів про те, як це – працювати під час карантину вдома з дітьми. Найпростіший спосіб виглядає так:
Але навряд чи ви захочете, щоб ваші діти аж настільки страждали. Та й карантин під час коронавірусу – це не просто сидіння вдома.  Дуже важливо розуміти, як саме організовувати простір і час дітей вдома. Про це розповіла дитяча психологиня Світлана Ройз в інтерв’ю Марії Єфросиніній для UNICEF:
"Зараз багато моїх знайомих намагаються судорожно організовувати простір і дні дітей. А насправді є правило: дітям треба дати можливість, по-перше, відпочити, по-друге, теж відреагувати свою тривогу, а по-третє, їм треба дати можливість нудьгувати".
За словами Ройз, якщо ми починаємо розважати дитину, то позбавляємо її власної енергії і насолоди від власних дій. "Коли моя донька говорить: "Мамо, мені нудно", я не дозволяю їй в цей момент вмикати планшет чи брати в руки телефон. Я їй кажу: "Понудьгуй декілька хвилин, тобі прийде ідея.Насправді, якщо ми весь час будемо аніматорами для своїх дітей, ми позбавляємо їхньої власної мотивації", – пояснює психологиня.
За її словами, активність дітей треба зараз очолити.Дати їм можливість битись подушками і самим долучитися до цієї гри, дозволити стрибати на ліжку.  "Це збереже нам певну кількість нервових клітин", – додає Ройз.  
"Українська правда. Життя" знайшла багато-багато ресурсів, які допоможуть вам працювати і не збожеволіти з постійним "Ну мам", "Ну тат", дітям з цікавістю провести час, а вільний період від роботи прожити з цікавістю разом.
Якщо ми починаємо розважати дитину, то позбавляємо її власної енергії і насолоди від власних дій. Фото: Freepik 

Зоопарки онлайн

Ваші діти можуть провести час у компанії панд, жирафів, коал та інших цікавезних тварин.
The San Diego Zoo – тут дитина може порозглядати мавп, коал, слонів, панд, тигрів, пінгвінів та інших тварин.
Georgia Aquarium’s beluga whales – тут кити, пінгвіни, медузи та інші створіння. 
Особливо варто подивитися на медуз дорослим. Заспокоює.
Houston Zoo – можна спостерігати за горилами, жирафами, слонами, носорогами і навіть мурахами.
Atlanta Zoo Panda Cam – тут тільки панди, але їх цілком достатньо.
Monterey Aquarium – на стримах ви побачите риб, пінгвінів, черепах, медуз та інших тварин.
Kitten Rescue Sanctuary’s Kitten Cam – це стрим із кімнати з врятованими котиками. Там просто "мі-мі-мі".
Якщо ваші діти вже дуже люблять тваринок, то можна поспостерігати за стримами американських зоопарків.

Наприклад, зоопарк міста Цинциннаті, штат Огайо, кожен день у Facebook влаштовує "Домашнє сафарі".

Пізнавальне

Пізнавальний канал “Цікава наука”. Переклад і озвучення науково-популярних та освітніх відео на різні наукові теми з фізики, астрономії, біології, географії та математики. Метою каналу є покращення ситуації із науковою грамотністю серед глядачів, які бажають отримувати інформацію українською мовою. Підходить для перегляду дітям.
На десерт – просто чудовий YouTube-канал від братів Капранових “Канал імені Тараса Шевченка” про історію України. Про імперські амбіції молодої української держави сто років тому, про “найстрашнішого українця”, а ще про те, навіщо стільки солі чумакам і багато-багато іншого цікавого в легкій та доступній формі.
І для підготовки до літа і також виживання в стихійних умовах – класний україномовний канал про походи, який так і називається – “Про походи”. Руслан та Христина дуже грамотно і детально розповідають про туристичне спорядження для походів різної складності, а також діляться власним досвідом різних походів як по Україні, так і за кордоном. Справді дуже практичні та корисні поради, подивіться.

Подкасти для дітей


Цікаву підбірку подкастів про психологію можна знайти на сайті The Village в спецпроекті “Простими словами про психологію”. Тут розповідають про те, що таке ревнощі, нудьга, приниження, закоханість, щастя, сором, самотність з наукової точки зору.

Час без гаджетів


Якщо ви хочете, щоб дитина відпочила від гаджетів, а ваша нервова система не здалася через гучні крики, психологиня Світлана Ройз на своїй сторінці у Facebook пропонує спеціальні активності. 
Вона назвала їх "Тихі ігри":
"Багатьом батькам доводиться часто говорити дітям – "не кричи, говори тихіше, рот закрий". 
Нам важливо пам'ятати – багато дітей мінімум до 6 років не вміють контролювати гучність своїх звуків", – попереджає Ройз.  
Пульт управління
На подушечках пальців дитини малюємо фломастером "кнопку гучності". Наприклад, на вказівному пальчику – червоним кольором ставимо крапку – голосніше, на безіменному – синім кольором – тихіше. 
Тренуємося, пропонуємо сказати слово, наприклад, "мама", або ім'я дитини, натискаємо кілька разів на пальчик – дитина говорить слово в залежності від "кнопки" і кількості "кліків" голосніше-тихіше. 
(Доводимо до найбільшої гучності, а потім, зупиняємо на потрібній). 
Коли дитина знову буде говорити голосніше, посміхаючись, доторкаємося до її "кнопки", або просимо, щоб вона сама доторкнулася.
Гра у "шпигунів", в мишок і кота
Мишка повинна тихенько, беззвучно пробратися і щось заздалегідь продумане у нас схопити.
Букви в рядок 
Від маленької до величезної. 
І навпаки, від величезної, до маленької. Просимо дитину дивитися на літери, вимовляти звук, підвищуючи або знижуючи гучність (чим менше буква, тим тихіше звук і навпаки).
Кожні кілька годин – 2 хвилини тиші
Призначаємо дитину головною. 
Коли задзвенить будильник, вона подає всім сигнал – "Слухаємо тишу".
Пантоміма – гра "в крокодила"
"Але – обов'язково – домовляємося про час, коли можна кричати", – додає Ройз.

Книги


Також психологиня радить книги, які можна прочитати з дітьми під час карантину.
Серед них:
  • "Якого кольору поцілунок", Росіо Бонілла (3 +)
  • "Що б не трапилося", Дебі Гліорі (3 +)
  • "Знаєш, як я тебе люблю?", Сем Макбратні (2,5 +)
  • "Моя Ба", Таня Стус (3+)
  • "Хто живе у мами в серці", Світлана Ройз (3+)
  • "Моя Любов", Астрід Деборд (3+)
  • "Чи скучила за мною твоя борода?", К. Т. Хао (6 +)
  • "Макс та супергерої", Росіо Бонілла (3+)
  • "Поцілунок в долоньці", Одрі Пенн. (3+)
та інші.

Приготувати щось смачне і подільське

Враховуючи багато вільного часу і те, що по ресторанах і кав’ярнях тепер ходити не бажано, багато наших читачів вочевидь будуть більше готувати вдома.

Аби ваші кулінарні експерименти не обмежувалися картоплею пюре, вареною локшиною і пельменями, у нас для вас – підбірка рецептів автентичних подільських страв, про деякі з яких ви могли навіть не чути. Ще й з цікавими історіями їхнього виникнення від гастрогіда та фуд-блогерки Олени Павлової. Смачного!
Кабачки у пивному диві
Смажениця та продана церква по-бернашівськи
Пісний суп з «червоного чину»
Весняні пестощі: борщ із черемші, пиріжки з левурдою та стейк з цвітної капусти
Жайворонки на сорочі іменини
Подільські юшки та борщі – традиційні та поживні
Бухти, які не бухти, і голендри, які не голанці: чеські рецепти Поділля
Вінницька битва вареників: Бершадщина VS Тепличчина
Шалтибарщай та подільський полугрош: литовські смаки Вінниці

Онлайн-вистави

А ось Air Gogol Fest радить подивитися ще й онлайн-вистави від Open Theatre. В архіві Open Theater – більше 50 онлайн-вистав. “Відібрали для тебе ті вистави, які ти міг пропустити на фестивалях або ж залюбки передивишся ще раз”, – пишуть “гогольфестівці”.
Парадокси злочину від ЦСМ “ДАХ” (режисер – Влад Троїцький, драматург – КLIM)



TRANZYT (театральна колаборація України, Німеччини, Великої Британії, режисери Катаріна Шенк та Пітер Кант)
Володар Мух (режисер – Давид Петросян)
О ДВА від Дикий Театр (вистава за п’єсою Вирипаєва «Кисень», режисерка – Влада Белозоренко)
Кайдаші 2.0. від Дикий Театр (виїзна літня резиденція театру, режисер – Максим Голенко)
Бонус: розмова з геніальним режисером Владом Троїцьким, записана в стінах заводу «Кристал» під час Air Гогольфест 2018

Музика

Карантин LIVE / марафон онлайн-концертів від медіа СЛУХ. З 23 березня стартує цілий марафон: щоденні “лампові” концерти, які дозволять вам розслабитися і відволіктися від усього.
Також, у вас буде можливість підтримати організаторів та виконавців, перераховувавши будь-які кошти під час перегляду. Стежити за подіями можна ТУТ. 

Берлінський філармонічний оркестр створив цифрову концертну залу. Тут можна послухати записи попередніх концертів чи трансляції нових. За промокодом BERLINPHIL до 31 березня можна отримати безкоштовний доступ на місяць.

 Віденська державна опера виклала стріми своїх концертів вісьмома мовами. Ціна — 16,5 євро на місяць, але перші 30 днів користуватися онлайн-сервісом можна безкоштовно.

Будапештська державна опера на час карантину показує свої концерти онлайн. Записи не факт, що будуть, так що слідкуйте за розкладом.

Онлайн-навчання

Проте варто інколи відволікатися від розваг і витрачати свій час на щось більш корисне. Наприклад, американська освітня платформа Coursera надала безкоштовний доступ онлайн-курсів для студентів через коронавірус для можливості дистанційного навчання.
Як повідомляє The Village, у підбірці Coursera for Campus зібрали понад 3800 курсів та 400 спеціальностей від університетів та партнерів платформи.
«Ми вважаємо, що Coursera for Campus може бути ефективним ресурсом, щоб допомогти всім вищим навчальним закладам реагувати на вплив коронавірусу», − розповідають в онлайн-платформі.
Студенти всіх університетів світу матимуть доступ до курсів до 31 липня 2020 року. Якщо студенти зареєструються на курси до 31 липня, вони матимуть до них доступ до 30 березня.

Багато цікавих освітніх курсів та відео можна також знайти на “Європейському просторі”: від фінансового менеджменту до основ копірайтингу та курсів про те, як будувати інформаційні кампанії.

Благодійна київська барахолка Кураж створює власні лекції про бізнес, фемінізм, екологію, здорове харчування тощо. Усі ролики зібрані на YouTube-каналі Куражу та доступні для перегляду. Також на каналі є записи презентацій книжок, виступів і майстер-класів, які відбувалися під час івентів.

Також багато освітніх онлайн-курсів пропонує спільнота для навчання та викладання “Вище”

Гарно структуровані та з можливістю обирати найбільш зручний формат онлайн-освіти для кожного є на платформі онлайн-курсів проекту EDRA. Від медіаграмотності до історії України.

Платформа онлайн-освіти Prometheus пропонує понад 100 безплатних курсів університетського рівня всім бажаючим в Україні незалежно від місця проживання, віку, статків та стану здоров’я.

Віртуальні тури музеями України та світу

Україна. Віртуальний тур сімома українськими музеями просто неба. Розпочати тур можна за посиланням.

Київький квест-музей “Сила підпису”. Тут йдеться про підписи, що змінюють світ, закінчують війни та рятують тисячі людей. Найцікавіші історії підписів від шумерів до наших днів. Відвідати музей можна онлайн за посиланням.  

Також, Zaxid.net зробили підбірку найкращих музеїв та театрів, які вможна знайти в Google Arts & Culture . Загалом Google Arts & Culture має більше 1200 діджитал екскурсій у будь-яке відоме історичне чи культурне місце – Metropolitan Museum of Art в Нью-Йорку, Uffizi Gallery у Флоренції, Van Gogh Museum у Амстердамі та інші.

Лувр, Париж. Закритий до особливого розпорядження найбільший паризький музей пропонує віртуальні екскурсії на спеціальному розділі сайту. Тут зібрані відео, які розповідають про різні виставки музею, про окремі експонати та відкриття.
Музей д’Орсе, Париж. Ви можете прогулятися цією галереєю, де розміщені сотні відомих робіт французьких художників, які працювали та жили між 1848 та 1914 роками. Тут знаходяться твори мистецтв Моне, Мане, Сезанна, Ван Гога, Матісса та Гогена та багатьох інших.

Музей Соломона Гуггенхайма, Нью-Йорк. На сайті створено спеціальний розділ, де представлено близько 1700 творів мистецтва як з основної експозиції музею, так і з тимчасових виставок.


Національна галерея мистецтв, Вашингтон. Відомий американський музей має дві онлайн-експозиції. Перша – виставка американської моди 1740–1895 років. Друга – це колекція творів нідерландського художника Йоганнеса Вермеера.

Британський музей, Лондон.  Один з найбільших музеїв світу пропонує своїм віртуальним відвідувачам доступ до великої онлайн-колекції, а також можливість відвідати віртуальні екскурсії по музею та експозиціям на офіційному YouTube каналі.

Музей Пергамон, Берлін. Пергамон, як один з найбільших музеїв Німеччини, може запропонувати безліч старовинних артефактів, включаючи ворота Іштар з Вавилону та, звичайно, Пергамський вівтар.
 

Музей Ван Гога, Амстердам. Шанувальники живописця, мають змогу побачити найбільшу колекцію творів Вінсента Ван Гога, яка включає понад 200 картин, 500 малюнків та понад 750 особистих листів.
 

Галерея Уффіци, Флоренція. Галерея містить колекцію однієї з найвідоміших сімей Флоренції, Медічі. Будівля була спроектована Джорджіо Вазарі у 1560 році спеціально для Косімо I де Медічі. Кожен охочий може пройтися залами галереї онлайн.


Настільні ігри

Карантин – нагода обмежити себе і у використанні соцмереж, здійснити такий собі детокс від фейсбуків та інстаграмів та пограти в старі-добрі офлайн-ігри, наприклад – в цікаві настільні. Якщо у вас родина з трьох, чотирьох або більше людей, радимо спробувати веселі та цікаві ігри на кшталт Alias, “Колонізатори”, Dixit, Каркасон, Дженга чи Монополія. Або ж у завжди актуальні шахи, шашки чи доміно. Це все можна легко купити у численних інтернет-магазинах.

Звісно, не забуваймо про книги – головну “комору” знань людства. Музейна читальня книги “Ординація Вінниці 1790″.  Доки провідні наукові інституції та видавництва безкоштовно діляться власними напрацюваннями у електронному форматі Центр історії Вінниці долучається до такої ініціативи та презентує  відео огляди історичних видань. Перша книга рубрики – «Ординація Вінниці 1790». Книга доступна за лінком ТУТ.  

Слухай. Перша в Україні онлайн-бібліотека аудіо-книг Слухай.

Бібліотека Інституту національної пам’яті, яка виклала у вільний доступ всі книги, видані під його егідою в електронному форматі.

Оскільки наразі зачинені бібліотеки та книжкові магазини, тож запастися літературою на ці тривалі карантинні дні та ночі також можна придбавши книги в інтернет-магазинах, або ж завантаживши потрібну вам літературу безкоштовно на e-bookuajavalibre та chtyvo

І наостанок – не забудьте зателефонувати батькам та іншим рідним, поцікавитися, як у них справи і чи не потрібна їм якась допомога. Не панікуймо та підтримуймо одне одного! І будьмо здорові! 

Немає коментарів:

Дописати коментар